Romania TA: Targoviste, Casa ”Vasile Blendea” si uimitoarele sale creatii

05.07.2014 11:19

 

de Adrian Melicovici

Nu stiu acum, cand ma aflu departe de tara, in ce stare se mai afla aceasta casa expozitie din orasul meu de suflet. Ceea ce stiu este ca atunci cand am fost acolo, am ramas uimit... si nu doar eu... dar iata ce postam candva, prin 2010:

 
Muzeul Vasile Blendea din Târgovişte este una din bijuteriile patrimoniului cultural dâmboviţean, naţional şi chiar mondial. Sculptor, pictor, ba chiar şi fotograf, omul care a încântat prin sculpurile sale monumentale aproape un veac a rămas în memorie ca fiind un longeviv nu numai în viaţă, dar mai ales nemuritor în artă. Caz unic între marii artişti ai timpurilor, el a sculptat figuri proeminente ale istoriei Cetăţii Chindiei, alăturate aici, de faţă, printre care domnitorul Vlad Ţepeş, la poarta Târgoviştei, Nicolae Iorga, Matei Basarab, Atelierul sau.

 
Vasile Blendea a fost un soldat participant la ambele conflagraţii mondiale iar într-una din camerele sale, se regăsesc şi filme foto ale epocii, păstrate intacte până astăzi. De departe Muzeul Vasile Blendea din Târgovişte depăşeşte alte vestigii şi locaşuri cultural istorice din Europa. Filmele fotografice relevă imagini atât de clare că nu reuşeşti să îţi imaginezi cum de au putut fi conservate atât de bine în timp. Se spune că Vasile Blendea ar fi fost rudă cu marele Brâncuşi. Se pare că soţia acestuia ar fi contribuit decisiv la cariera artistului, care a poposit vreme de peste două decenii la Târgovişte. De asemenea, el ar fi fost trimis la studii şi îndrumat de Nicolae Iorga. Bârfele vremii spun că el ar fi avut o prietenă foarte apropiată în Maica Stareţă de la Mănăstirea Viforâta, dar acestea sunt doar legende care vin să completeze un tablou formidabil despre un loc pe care îl regreţi după ce îl vizitezi şi mai ales îţi pare rău că nu te-ai gândit niciodată să treci pragul acestui loc extraordinar.
 
O nouă minune acest muzeu, aflată între şi mai ales lângă noi. Sculpturile sale emană o forţă extraordinară a talentului, inspiraţiei, imaginaţiei. Ele se regăsesc în spaţiul parcă zgârcit al muzeului, ca nişte coloşi ai timpurilor, care par să rostească cuvintele nemuririi din cele mai vechi timpuri şi dincolo de veacuri.
 
Desenele sale, schiţele realizate în cărbune, vin să sugereze irealul, într-un mediu unde reuşeşte prin imagini de vis să îşi facă loc în amintirile celor care vin aici, să îl cunoască şi mai ales să rămână fascinaţi de grandoarea creaţiei, aşa cum numai Vasile Blendea ar fi putut să o inspire.
 
Vasile Blendea l-a sculptat şi pe ţăranul român care ajuns la Roma, a creat impresia italienilor că ar fi un dac iar hazul naivităţii celor prea plini de portrete ale peninsulei, remarcate şi ele în istorie, aduce un plus de notorietate unui sculptor de geniu, care dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit inventat.
S-a născut în finele secolului 19, pe la 1885 şi a trăit până în 1988. O viaţă cât o istorie şi o capodoperă uluitoare, aievea unei vrăji ce nu se va mai rupe niciodata.
 
Daca ti/a placut aceasta postare, devino fan pe ROMÂNIA TA, revista pentru toti romanii din lume, din Diaspora.

Înapoi

Subiect: Romania TA: Targoviste, Casa ”Vasile Blendea” si uimitoarele sale creatii

Niciun comentariu găsit.

Comentariu nou

Contact

ROMNEWSMEDIA INTERNATIONAL

Înregistrare eveniment nou

Vă rugăm înscrieți informațiile de mai jos:

© 2013 Toate drepturile rezervate.

Creați un site gratuitWebnode